Stäng fönster Svenljunga kn, KALVS-GÖTSHULT 1:3 GÖTSHULTS REGLERINGSDAMM

Beskrivning
Götshults regleringsdamm är placerad i Götshults kanal vilken förbinder sjön Fegen med Kalvsjön via Söndre och Nordre Svansjön. Ett knappt 20-tal meter nedströms dammen passerar en väg över en äldre stenvalvsbro som sträcker sig över kanalen. Närområdet utgörs av skogsmark.

Avrinningen från Fegen skedde tidigare vid Spångån i norra delen av sjön men sker sedan senare delen av 1800-talet huvudsakligen via Svansjöarna och Götshults kanal. Sedan mitten av 1940-talet ingår Fegen och Kalvsjön som regleringsmagasin i Ätrans vattensystem. Genom dammen regleras vattenståndet i Fegen. Avtappningen avgörs bland annat av nivån i Kalvsjön.
Dammen sköts av en regleringsförening.

Dammbyggnaden är placerad mellan två bergssidor ca 150 meter nedströms Söndre Svansjöns utlopp i kanalen. Den uppdämda delen av kanalen uppströms dammen är marginellt bredare än kanalen nedströms dammen.

Dammbyggnaden är utförd i betong och försedd med två utskov, ett större och ett mindre. I det senare regleras genomflödet med en planlucka i stål som manövreras maskinellt. Det större utskovet är försett med sex spettluckor av stål vilka hanteras manuellt. På andra sidan av dammbron sitter ett grönmålat stålräcke typiskt för tiden kring mitten av 1900-talet. Nedströms dammen, fram till vägbron, är ena sidan av kanalen betongskodd. Vägbron är ursprungligen utförd i kvaderhuggen granit men här finns även senare utförda pågjutningar i betong.