Stäng fönster Tranemo kn, ÅSARP 7:14 GRYTTEREDSSJÖNS REGLERINGSDAMM

Beskrivning
Grytteredssjöns regleringsdamm är belägen ca en kilometer nedströms sjöns utlopp i Åsarpsån, vid en bro som tidigare förband Sjörreds gård med torpet Fjärås. Av det senare återstår idag endast fundamentet till en logbro. Vägen söder om ån kan idag karaktäriseras som en skogsbilväg, omgiven av skog och kalhyggen. På åns norra sida går vägen genom ett öppet jordbrukslandskap. Regleringen av genomflödet är knuten till Åsarps kvarns kraftverk. Uppdämningen innebär uppströms ingen påtaglig utvidgning av ån.

Dammbyggnaden utgörs av tre dammluckor mellan två dammfästen i platsgjuten betong. Dammfästena är placerade i anslutning till äldre brofästen som är murade av kvaderhuggen sten. Dammluckorna är utförda i trä och manövreras med hjälp av hydraulik. Brobanan av trä är monterad på längsgående I-balkar av stål.