Stäng fönster Svenljunga kn, BRATTEBORG 1:9 STRÖMSFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Strömsfors kraftverk är beläget i Assman i den tidigare bruksorten Strömsfors. Kraftverket hörde ursprungligen till Strömsfors Bruk och uppfördes på platsen för ett tidigare turbinhus. Nedströms finns en
kvarnbyggnad bevarad liksom en större tegelbyggnad från 1800-talets slut vilken inrymde den verkstadsindustri som tidigare funnits här. I närområdet finns också den praktfulla Villa Strömsfors liksom en mindre såg och byggnader knutna till tidigare jordbruk. Området är idag öppet för besökare och försett med skyltar som informerar om tidigare verksamheter. Till kraftverket hör en samtida dammbyggnad i sten, tillopps- och utloppskanaler.

Fallhöjden är 4,6 meter och den samlade effekten 300 kW.

Strömsfors bruk är upptaget i det kommunala kulturmiljöprogrammet (2023) som särskilt värdefull miljö.