Stäng fönster Vårgårda kn, FULLESTAD 9:1 M.FL. FULLESTADS KYRKA

Beskrivning
Den medeltida salkyrkan ligger med koret åt öster mitt på en rektangulär kyrkogård som utvidgats åt väster och öster 1923. Dess olika delar är klart urskiljbara. Den äldsta delen omges i sin helhet av en kallmur av gråsten, vilken i sydväst bildar stödmur och innefattar en stiglucka. Delar av muren är något utfallna. Kyrkogårdens nyare delar sammanlänkas med den äldre via tre genombrytningar i dess kallmur. I norr och söder finns rester av rader med äldre lövträd. Den västra utvidgningen kantas i söder och väster av en kallmurad stödmur med i sydväst en äldre, smidd pargrind och två fyrkantiga grindstolpar av granit med fasade krön samt tre trappsteg av granit. Den västra muren har uppskjutande granitpostament som tidigare burit en järnkätting. I nordväst löper ett sentida, obehandlat trästaket och i norr en lövhäck. Utom i öster omsluts partiet av samtida rader med lövträd. Den östra utvidgningen kantas i norr av en vällagd kallmur av gråsten. Denna har i väster en öppning med samtida, smidd pargrind och grindstolpar av järn. Längs muren växer en rad av samtida björkar. Kyrkogården knyts samman av raka grusgångar. I det äldre partiets sydvästra del står en klockstapel och i den östra utvidgningens bortre ände ett uthus. Gravbeståndet domineras i den äldre och den västra delen av gravar med stenram och grusad yta. I den äldre delen ligger gravarna utspridda och i övriga i nord-sydliga rader. Gravarna i öster kantas av lövhäckar. Vid korgaveln finns två familjegravar för släkten Bauer på Lagmansholm med kors och staket av gjutjärn från 1800-talets mitt. Runt om kyrkans murar löper en grussträng. I vinkeln mellan vapenhus och långhus står tre brottstycken av gravkors från omkring 1700 lutade.
STIGLUCKA - Stigluckan är uppförd av tuktad granit och hänger samman med kyrkogårdsmuren. Murverket är oputsat och kröns av ett smalt sadeltak med täckning av äldre enkupigt lertegel. De vita vindskivorna är från renoveringen 2000. Ovanför stigluckans raka öppning utgörs röstet av lockpanel med röd, tät färg. I öppningen sitter en sentida, omålad trägrind med smidda gångjärnsband. Sannolikt härrör stigluckan från 1600- eller 1700-talet.