Stäng fönster Vårgårda kn, KVINNESTAD 1:6 M.FL. KVINNESTADS KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i den södra delen av en närmast kvadratisk kyrkogård, rundad i sydost. Denna södra del utgörs av en kraftig kulle. Kring kyrkogården löper en kallmur av gråsten med skiftande höjd. På alla sidor utom den norra bildar den stödmur. Kring dess insida står tuktade lövträd i rad. Kyrkogårdens ingång är i öster och har en smidd pargrind och fyrkantiga granitstolpar med toppiga krön, tillkomna på 1800-talet. Granitklot från två äldre grindstolpar ligger på muren i väster. Från grinden leder en rak grusgång upp till kyrkporten. En smal utlöpare skjuter runt koret och fram till sakristiporten. Framför vapenhuset finns en grusyta, omgärdad i väster och norr av granitramar. Gravarna ligger i nord-sydliga rader norr och öster om kyrkan. I nordost har de övervägande stenram och grusad yta. I nordväst finns en grav med nygotiskt gjutjärnsstaket. Sydost om kyrkan står två kalkstensvårdar från 1800-talets mitt över ett bondepar från Äne by. Mot korgaveln står sex gravstenar från 1600-talet av granit lutade. I kyrkogårdens nordöstra hörn står en ekonomibyggnad.