Stäng fönster Hässleholm kn, VÄRGAP 1:11 TVÄRSKOGS KAPELL

Kyrkomiljön
Tvärskogs begravningsplats är beläget i samhällets Tyringes östra utkant, invid landsvägen mot Finja cirka en mil väster om Hässleholm. Kulturbygden kring Finjasjön har lång kontinuitet av mänsklig aktivitet, i trakterna har bland annat påträffats en boplats som är ett av de äldsta tecknen på att de första åkerbrukande folken även uppehöll sig i de inre delarna av Skåne. Tyringe, som idag är kommunens näst största tätort, är känt i skrift från 1300-talet och byn ska ha växt fram kring gästgivargården i Finja socken. Liksom Tvärskog var Tyringe länge en by med endast några få hemman, men i samband med anläggandet av järnvägen mellan Hässleholm och Helsingborg 1875 utvecklades Tyringe till ett stationssamhälle med kurortsverksamhet och betydande verkstadsindustri.

Tyringe fortsatte att expandera långt in på 1900-talet och Tvärskog kom med tiden att inkorporeras i samhället. Kapellet och begravningsplatsen omges idag av villabebyggelse, främst från 1900-talets andra hälft samt mindre skogspartier i öster. Direkt norr om begravningsplatsen passerar järnvägen mellan Hässleholm och Helsingborg.

Kyrkogård
Den ursprungliga delen av Tvärskogs begravningsplats anlades i samband med att Tyringe kyrka uppfördes 1925. Planen från 1924 tycks i allt avgörande ha följts och gestaltningen med allé och terrasseringar upp mot platsen för kapellet i nordväst, som fanns inritad redan initialt även om kapellet inte stod färdigt förrän 1936, är i stora drag bevarad än i dag. De första förändringarna sker på 1950-talet då den östra delen förses med samma terrasseringar som på västra delen söder om kapellet. Efter förslag av trädgårdsarkitekt Martin Krook anläggs 1968 gravplatser utmed den västra gränsen och 1969 urnlund i nordost. Den framstående landskapsarkitekten Per Friberg utarbetar 1976 ett förslag till utvidgning i väster som med vissa justeringar utförs i två etapper under sent 1970-tal och tidigt 1980-tal. Den nya delen präglades av rumsbildande granplanteringar som vid mitten av 2000-talet togs ned och ersattes av nytt växtmaterial.

Kyrkogården omgärdas i öster av en kallmurad naturstensmur och mot Finjavägen i söder av kallmurade granitkvadrar. Båda murarna har innanförliggande gräsbevuxna jordvallar. I väster och norr löper tujahäckar som mot järnvägsspåren i norr kompletteras med trådstängsel. I alla väderstreck utom norr finns oregelbundna trädkransar av björk. De två ursprungliga entréerna i öster och söder har kraftiga grindstolpar av granitkvadrar med smidesgrindar. Till den nya delen finns en ingång i söder, även här med granitstolpar och smidesgrindar, samt två enklare smidesgrindar i väster.

Den ursprungliga delen har rutnätsplan med grusade gångar och merparten av gravplatserna är singelbelagda med stenramar eller infattningshäckar. Det sydöstra kvarteret är gräsbevuxet med gravplatserna ordnade utmed rygghäckar. Låga och breda gravvårdar dominerar helt. Huvudaxlarna mot kapellet kantas av alléer, i söder av lönn och i öster av kastanj. Utmed gångarna förekommer även trädrader av bland annat lönn och björk. Växtligheten utgörs i övrigt främst av städsegröna buskar. En minoritet av gravplatserna har planteringsbäddar.

Den nya delen av kyrkogården är planlagd med tre stora kilformade kvarter av vilka det centrala även upptas av delvis stenlagda minneslunden som inramas av en bågformad tujahäck. Marken är gräsbevuxen men enstaka gravplatser har mindre ytor belagda med singel. I de norra och södra kvarteren dominerar låga och bredare gravvårdar medan de i det central kvarteret är mer sentida med varierande uttryck. Städsegröna buskar och häckar förekommer i relativt stor utsträckning och här finns även trädrader av yngre avenbok och björk. En terrasserad slänt med ekar i nordvästra hörnet utgör ett friare utformat kvarter med liggande och stående vårdar i varierande utformning. Direkt öster därom återfinns askgravlunden som är gestaltad med två cirkulära planteringsbäddar uppmurade av gatsten.

Byggnader på kyrkogården
Klockstapeln som är placerad öster om kapellet invigdes 1962 efter ritningar upprättade av Länsarkitektkontoret i Kristianstad. Den har stolpkonstruktion i svartmålat trä och sadeltak avtäckt med stickespån.

Ritningarna till det kombinerade bårhuset och vaktmästeriet nordöst om kapellet togs fram vid samma tid som för klockstapeln, men bygget genomfördes först under 1970-talet. Byggnaden är uppförd i vinkel och har fasader klädda med vit mexisten och sadeltak avtäckta med rött tegel. Byggnadskroppen som inrymmer bårhuset har i gavelpartiet en plåtklädd pardörr flankerad av lyktor och gavelröstet pryds av ett kors i kopparplåt.