Stäng fönster Borås kn, ÄSPERED 1:25 M.FL. ÄSPEREDS KYRKA

Beskrivning
Äspereds kyrka från 1862 ligger på en höjd vilket gör att kyrkogården är terrasserad åt öster och söder. Kyrkogården är först utvidgad åt öster och senare åt nordost. Kyrkan ligger i öst-västlig riktning.
Närmast den östra delen av kyrkan finns en plan, gräsbevuxen terrassering. Terrassmuren, en sannolikt ursprunglig, kallmurad naturstensmur, följer kyrkans plan och har tillhörande trappor i öster. Invid västra delen av kyrkan utgörs nivåskillnaderna av en slänt. Åt alla väderstreck följer ytterligare en gräsbevuxen, rektangulär platå som sluttar något åt söder och norr.
Gravvårdar är här placerade i rader med öst-västlig riktning, har blandad ålder och karaktär, vissa har grusfyllda stenramar. På den sydvästra delen av kyrkogården finns tätt placerade gravvårdar med ålderdomlig karaktär. Även denna platå avgränsas av en något högre terrassmur av natursten som sannolikt markerar den ursprungliga sträckningen av kyrkogården. I södermuren, i linje med sydportalen, finns två rektangulära grindstolpar av huggen granit, som utgör huvudingång till kyrkogården. Grindarna till porten är idag avlägsnade. Stolparna flankeras av två höga lövträd, sannolikt rester av en äldre trädrad utanför muren. Spridda träd av raden finns kvar i söder, väster och norr. Från porten till sydportalen och runt kyrkan, ett stycke norr om västportalen, går en asfalterad gång. Utmed gången finns sentida lyktstolpar.
Terrassmuren är mycket hög väster om kyrkan och på den lilla gräsplanen mellan tornet och muren finns inga gravar. Nordsidan har inga gångar bland gravvårdarna. Partiet nedanför terrassmuren och fram till landsvägen består av en gräsplan med några spridda lövträd. En trappa av natursten nordväst om kyrkan sammanbinder den nedre gräsmattan med kyrkogårdsplatån.
I öster finns en naturstenstrappa med svarta smidesräcken som leder ned till en omkring 1960 utvidgad, liten del av kyrkogården med rektangulär planform. För att få en vackrare form på tomten skänktes i väster en bit mark. Marken fick fyllas ut för lämpligt gravdjup. Stenramar eller höga vårdar skulle inte anläggas här. Denna del har en rak grusgång från söder till norr och omgärdas av låga, klippta rader med buskar. Ut mot vägen i söder finns en mur av stora, huggna naturstenskvadrar i vilken det finns en ingång till denna del av kyrkogården. Allra längst åt öster finns ett smalt parti utan gravar där en asfalterad gång leder till den runda delen av kyrkogården i nordöst. Denna del omgärdas av Gunnebostängsel.
Ytterligare en utvidgad del av kyrkogården från omkring 1990, som är sammanlänkad med den utvidgade delen i öster, är belägen tre nivåer nedanför kyrkan. Denna del av kyrkogården är plan och har en rund form som omgärdas av olika buskar samt en trädrad av björkar. I mitten av den nya kyrkogården finns en rund, stor gräsplan utan gravvårdar som avgränsas av en asfalterad gångväg. I gräset mellan gångvägen och buskarna finns en rad med sentida gravvårdar.