Stäng fönster Hässleholm kn, DÄMMET 12 LJUNGDALA KYRKA

Beskrivning
Stadsdelen Ljungdala i nordöstra Hässleholm började anläggas på 1960-talet som en del av miljonprogrammet. Området utgjordes fram tills dess av jordbruksmark med enstaka gårdar och hus samlade kring Trebackalånggatan, där gården Ljungdala fick ge namn åt det nya bostadsområdet. Merparten av bebyggelsen uppfördes under 1960- och -70-talen men vissa områden har även tillkommit under 1980-talet och 1990-talet. Stadsplanen har miljonprogrammets typiska storskaliga struktur, präglad av trafikseparation med matargator och bostadskvarter med enbart gång- och cykelvägar samt stora grönområden. Ljungdala är idag Hässleholms folkrikaste bostadsområde och bebyggelsen utgörs främst av tre kategorier: flerbostadshus i form av trevånings lamellhus, grupphusbebyggelse bestående av prefabricerade villor och radhus samt områden med villor byggda i egen regi. Ljungdalakyrkan är belägen vid Ljungdala Center i områdets sydvästra del intill Stobyvägen och omges av affärer och samhällsservice samt i norr av villabebyggelse.

Kyrkotomt

Ljungdalakyrkans tomt sträcker sig som högst några meter från byggnaden. I öster och norr är marken asfalterad, utmed södra sidan växer en häck på en mindre gräsbevuxen yta och framför entrén i söder ligger marksten i betong. Markytan kring klockstapeln till väster om entrén är belagd med kullersten.

Byggnader på kyrkotomten

Väster om huvudentrén står klockstapeln i gjuten och armerad betongkonstruktion med stor ballast. Fyra höga pelare avdelas mittpå av liggande balkar i samtliga väderstreck, under vilka de västar och östra sidorna är slutna. Något längre upp hänger kyrkklockan i balkar med nord– sydlig riktning. Övre delen har slutna sidor åt samtliga håll.

Källor och litteratur

Det moderna kyrkobyggandet i Lunds stift 1940–2000 (Rapport 2016:44), Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, 2016.

Hässleholms kommun. Kulturmiljöplan för Hässleholms stad (antagen 2021-06- 23): https://www.hassleholm.se/download/18.163d09f17c0749178e9a34/1632300742923/
Kulturmiljöplan%20för%20Hässleholms%20stad.pdf, hämtad 2022-06-03.

Hässleholms kommun. Kulturmiljöstrategier för Hässleholms kommun (antagen 2021- 03-01): https://www.hassleholm.se/download/18.2409f3e417839eec050dfe0/1615985088571/
Kulturmiljöstrategier%20-%20antagandehandling.pdf, hämtad 2022-06-03.

Arkitekt- och arbetsritningar från Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens arkiv. Diverse fotografier, tidningsurklipp och dokument ur kyrkans samling.

Platsbesök 2021-09-16.

Källa: Ljungdalakyrkan, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-06-07.