Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 5:13 ILJAS

Beskrivning
Bondgård med två bostadshus i vinkel på tomt med mindre trädgårdsodling. Ekonomibyggnaderna är daterade från mitten av 1800-talet till 1970-tal och bl.a. finns timrade byggnader som tröskloge, härbre och lador. Till fastigheten hör en flottarbarack vid Vägnans strand.

Gården Iljas, eller Eliases, ligger i byns sydvästra del med odlingsmark ned mot sjön Vägnan. Gården ligger på en liten höjd och är väl synlig i landskapet. Marken är tidigt avstyckad från Berbres, Vängsbo 8:3, och tilldelades vid Laga skifte år 1854 hemmansnummer 5. Från Iljas avdelas mark år 1859/60 till Bergs-Pellas, nu Vängsbo 5:17, och några år senare får Smens, Vängsbo 5:23, sin gårdstomt avstyckad. Fäboden i Homnabo såldes i slutet av 1800-talet och istället inköptes en vall vid Slåttagården.

Bostadshuset (hus nr 3) är en timmerbyggnad av större modell. Det byggdes 1842 och sägs ha kostat 600kr vilket ledde till byggarens konkurs. Gården såldes år 1859 till nuvarande ägares släkt. Sedan bygget har takformen ändradts tre gånger. Först höjdes det med en halvvåning, sedan bröts taket och fick valmade gavelspetsar. För att undvika likheten med en likkista ändrade man till ett sadeltak med takkupor på båda sidorna. Mangårdsbyggnaden inreddes 1859, men endast spegeldörrarna med blommotiv återstår efter en genomgripande renovering i slutet av 1940-talet. Balkongräcket över skärmtaket, som vilar på konsoler i form av utstickande golvåsar, sägs vara från byggnadstiden. En balkongdörr kom till på 1940-talet. Fönstren är utbytta nedtill under 1950-talet och på övervåningen under 1970-talet, då de också förminskades. Övervåningens fönster var ursprungligen högre än de i bottenvåningen. Det var gjort för att det på håll skulle få fönstren att se lika stora ut.

Bryggstugan (hus nr 2) sägs vara flyttad till sin nuvarande plats. Ursprungligen var övervåningens fönster högre då timret är kapat ovanför. Den tidigare liggande brädpanelen på östra och norra fasaderna ersattes under 1970-talet med en smal locklistpanel. Byggnaden inrymmer snickarverkstad, bakstuga i mellankammaren och en sommarbostad som fortfarande används. Vid bryggningen längre tillbaka tappades malt ned genom ett hål i golvet ned i stora träkar som stod under i källaren.

Nuvarande ladugård (hus nr 9001) är byggd 1961 och ersatte en resvirkesladugård, som i sin tur kom till efter att timmerladugården hade brunnit ned.