Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 2:6 M.FL. JÄRNBERGS

Beskrivning
Bostadshus från 1930-talet på tomt för äldre smedsbostad. En större smedja från 1800-talets mitt finns bevarad i närheten av bostaden. Den är något moderniserad invändigt och går att bruka idag.

Fastigheten ligger i byns nordvästra del i ett område som ursprungligen var avsett för utanvidsbebyggelse och hantverkarbostäder. Smeden Erik Jernberg (1829-1914) kom från Norrala och slog sig ned i Vängsbo under 1870-talet. Han var bl.a känd som en duktig knivsmed. Gårdstomten är friköpt från Mattes, Vängsbo 7:5. Smedjan ligger fortfarande på Mattes mark liksom uthuset från 1900-talets första hälft. Strax väster om Jernbergs låg Hedins torp. Byggnaderna är rivna och endast grundstenarna återstår.

Bostadshuset (hus nr 1) uppfördes 1934 och har sedan dess genomgått vissa förändringar. Den tidigare öppna verandan varmbonades på 1950-talet och balkongen tillkom ovanpå. Bostadshuset byggdes ut väster 1971. Byggnaden är tilläggsisolerad och fönstren byttes under 1980-talet.

Smedjan (hus nr 9002) står på ursprunglig plats sedan tiden då den användes som bysmedja. Väggarna är invändigt lerklinade. Den ursprungliga skorstensmuren är raserad och ersattes vid en renovering på 1990-talet med en plåtskorsten. Smedjan är brukas idag för hobbysmide.

Uthuset (hus nr 9003) tillhörde den rivna gården Hedins.