Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 12:4 MÅNGS

Beskrivning
Mångs är en bondgård med mangårdsbyggnad från tiden strax efter sekelskiftet 1900. Det är ett vid inventeringstillfället aktivt jordbruk med modern ladugård och moderna ekonomibyggnader. Ett fåtal mindre timrade ekonomibyggnader, så som härbren, smedja, linlador och hölador på täkterna finns kvar från tiden före 1900. Gårdens äldsta byggnad är ett härbre som troligen uppförts före 1650-talet.

Gården Mångs ligger i byns lägre belägna östra del. Det är ett mot sjön svagt sluttande parti vid foten av de berg som omgärdar byn. Odlingsmarken ligger samlad kring gården och sträcker sig från genomfartsvägen och ned mot Kaskaviken i sjön Vägnan. Två mindre fritidstomter och en tomt för permanentboende är avstyckade från fastigheten under senare tid.

Mångs var en av tre gårdar som flyttades vid Laga skiftet 1854. Den ursprungliga gårdstomten var tidigare på västra sidan om gården Ersk-Lars, Vängsbo 9:51. Det berättas att några av byggnaderna var alldeles nyuppförda på den gamla tomten när beskedet om att gården skulle flyttas kom. Platsen där den nya gården lades kallades vid 1700-talets slut för Nisängsbacken och var en slåtteräng. Enligt skiftesprotokollen kostade det 666 kronor att flytta två timrade bostadshus i två våningar, bryggstuga, stall med lider, fähus, sädeslada, två härbren, foderbod, svinhus, slipbod, skrindlider, foderlada, vedlider, färdstall, brunn och källare. De båda bostadshusen ersattes av ett nytt i början av 1900-talet efter ritningar av byggmästare Olof Johansson i Edsbyn. Olof Johansson ritade flertalet av de nya bostadshus och ladugårdar som uppfördes i Vängsbo från 1890-talet till 1910-talet. Ritningarna finns bevarade på Edsbyns museum. Gårdens fäbod låg ursprungligen i Räkabo, men man tilldelades en ny vall i Homnabo vid Laga skifte. Till fäboden i Homnabo hör ett vattendrivet tröskverk med spånspänt och linskäkt. Vattenverket sägs var byggt av Berbres Lars Jonsson, som är ansvarig för tillkomsten av flera vattenverk i trakten. Det nya, större vattenverket ersatte ett äldre befintligt sådant. Fäboden tillhör idag en annan fastighet.

Mangårdsbyggnaden (hus nr 1) ritades år 1900 av byggmästare Olof Johansson i Edsbyn. Det är en liggtimmerbyggnad i en och en halv våning. Fasaden är klädd med liggande och stående fasspontpanel, målad med ljus oljefärg. Fasaden är rik på dekorativa snickerier som våningsband, knutlådor, profilerade fönsteröverstycken och en tvåvåningsveranda med mycket snickarglädje. Byggnaden har ett salsplan och var ursprungligen delad i två lägenheter, en på vardera våning. Byggnaden har genomgått renoveringarna med modernisering av kök, installering av vatten och avlopp samt centralvärme med tillhörande grävd källare. Fönsterbågarna är utbytta till kopplade bågar under första halvan av 1960-talet, men form och storlek överrensstämmer med de ursprungliga. Under 1960-talets senare hälft ersattes det ståndfalsade plåttaket med svartglaserade takpannor. Utrymmet för eldningsflis byggdes omkring 1980 på den västra gaveln. Altanen vid den södra fasaden byggdes i början av 1990-talet.