Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 5:23 SMENS

Beskrivning
Mindre bostadshus och bryggstuga från 1800-talets mitt, placerade i vinkel på gårdstomt. Timrad tröskloge och äldre jordkällare finns bevarade.

Tomten är belägen i Vängsbo bys nordvästra delar i trakter för utanvidsbebyggelse. Gården har bebotts av smeder men även andra hantverkare och deras familjer. Mangårdsbyggnaden (hus nr 1) uppfördes år 1842 enligt en påskrift på baksidan av ett foto från 1938. Där skriver signaturen Höken att det var Smensgubben Erik Nilsson, som var murare och byggmästare, som uppförde huset. På Storskifteskartan från 1794 finns ett torp utritat som ägs av smeden Johan Eriksson. Vid Laga skifte vid 1800-talets mitt så har torpet sålts av smeden Olof Olsson till den tidigare nämnda sockenmuraren Erik Nilsson. Bostadshuset har en ovanlig byggnadskonstruktion med väggar av stolpar och mellanrummet fyllt med lera och lin. En byggnad med samma konstruktion är känd i Vängsbo och det är gården Bergs-Pellas, Vängsbo 5:17. Ursprungligen var fasaden vitkalkad och framsidan dekorerades med ett gitter av trälister. En hemmansklyvningskarta från 1859/60 visar att bostadshuset, bryggstugan och trösklogen har samma placering idag som då.

Mangårdsbyggnadens (hus nr 1) lerklinade fasad kläddes under 1940-talet med rödmålad masonit. Över spåntaket lades eternit. Invändigt renoverades köket medan övriga rum lämnades orörda. Sedan 1978 har fasaden klätts om med rödmålad locklistpanel, sidoliggarna har satts igen och fönsterfoder samt överstycken är utbytta. Den sexdelade planlösningen är bevarad, liksom vissa äldre inredningssnickerier.

Bryggstugan (hus nr 9001) är invändigt tapetserad med tidningar från sent 1800-tal. Bakugnen är utriven sedan tidigare. På byggnadens västra sida finns ett dass med fem sittplatser.