Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 9:51 ERK-LARS

Beskrivning
Mangårdsbyggnad från sekelskiftet 1900 med en av de bättre bevarade panelfasaderna i Vängsbo. Exteriört bevarad bryggstuga och ett flertal äldre timrade ekonomibyggnader.

Fastigheten ligger i höjdläge vid stranden av Vägnan med odlingsmarker runt den lilla viken Ersk-Larsviken. På den östra holmens yttre spets har man haft betesmark och idag står där en täktastuga flyttad från Winbergs myrtäkt. Fornfynd som pilspetsar har återfunnits på östra sidan Ersk-Lars viken och det sägs att platsen är bland de äldsta boplatserna i Vängsbo. I viken finns också lämningar efter tegelbränningsplatser i form av gropar med keramiska rester. Fram till laga skifte år 1854 var byggnadskoncentrationen tätare omkring Ersk-Lars, men granngården Mångs flyttades ut. Den äldre fäboden i Homnabo såldes innan Laga skifte och heter nu Holms och är bostad. Under 1800-talets senare hälft beboddes Ersk-Lars av en företagsam man som bl.a. reste till Amerika. Han handlade med möbler och for ofta till Stockholm. Hos Ersk-Larsarna fanns ett tidigt teknikintresse och man hade bl.a Vängsbos första bil år 1909 och traktor på 1930-talet. Det berättas också att det byggdes en vattenränna av trä från bäcken till ladugården, där vattenkraften bl.a. drev en kvarn.

Jonas Ericsson Kask (1790-1864) föddes i gården Ersk-Lars, och tog tjänst som soldat under föräldragården. Längst in i nuvarande Kaskaviken, som i slutet av 1700-talet kallades Marstrands Wiken, bröt han mark för sitt torp. Soldattorpet är nu borta då marken såldes till Mångs 1867, torpstugan flyttades till Jon-Pers i Dalarå och härbret till Ersk-Lars.

När mangårdsbyggnaden (3) uppfördes år 1901 revs den timrade östra byggnaden och bara källaren finns kvar. Alldeles nyligen har man på vinden hittat ihoprullade väggmålningar från 1700-talet som troligen suttit i den gamla mangårdsbyggnaden. Den nya mangårdsbyggnaden sägs vara ritad av Olof Johansson, men inga ritningar har återfunnits.