Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 1:5 M.FL. EHNS

Beskrivning
Äldre timrat bostadshus av parstugetyp. Gårdstomt inom ett område med utanvidsbebyggelse som små jordbruk för hantverkare och soldater. Ett par äldre ekonomibyggnader, ett härbre, en loge och en lada finns kvar.

Det är ursprungligen ett soldattorp där soldat Per Ehn år 1779 tilldelades soldatjord från Vängsbo no 1, Nygårds. Jorden övergick 1811 till att bli ett vanligt torp. Under det tidiga 1900-talet så levde en trettontalig barnaskara med föräldrar i den vinterbonade halvan av mangårdsbyggnaden. I den andra halvan fannns en herrstuga, dvs ett rum för kalas, och ett förrådsrum. Ett skogsskifte finns i Stavsbo men ingen fäbodbebyggelse finns kvar där.

Mangårdsbyggnaden (hus nr 1) har genomgått större förändringar, framförallt invändigt. I samband med införandet av centralvärme 1951 gjordes en större renovering av bostadshuset. Under renoveringstiden så bodde man i bryggstugan, som utgjorde en västlig flygel. Den revs under 1950-talet. Nuvarande ladugård ersatte 1953 en befintlig timmerladugård.