Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 9:14 VIKA-PELLAS

Beskrivning
Det är en mindre gård med bostadshus som enligt en inskription flyttats till platsen år 1901. I vinkel med bostadshuset står en bryggstuga med årtalet 1837 på brokvisten. Ladugården, som ligger i slänten väster om gårdstunet, byggdes år 1947 och ersatte en timrad ladugård som utgjorde en västlig flygel till bostadshuset.

Fastigheten ligger i Vängsbo bys östra kant och gränsar mot byn Östanå. Det är en delvis skogsklädd sluttning, där torparen vid Vika bröt mark i slutet av 1700-talet. Vägen till Knåda marknad sägs ha gått förbi gården och då var det många som passerade med hästar och varor. Soldat Asps gamla byggnad nere vid sjön fungerade som servering för de resande. I Homnabo fanns tidigare en fäbodstuga tillhörande Vika-Pellas, men den står nu på gården Skansa i Vängsbo. Fram till 1943 bodde Vika-Pellas Janne på gården. Han har intervjuvats på band och berättat om svunna dagar i Vängsbo. På hans tid hade gården någon ko och kviga och sedan livnärde man sig på smideshantverk och försäljning av päls från den egna silverrävfarmen. Rävfarmen låg strax nordöst om bostadshuset och där stod Rävladan (hus nr 9006) och Rävköket där djurmaten tillreddes. Gårdssmedjan var så stor att bönder från den intilliggande byn Långhed kom dit för att smida större föremål som hjul och kälkmedar. Vika-Pellas Janne var bl.a en duktig knivsmed. Smedjan och en byggnad med svarvsal revs i början av 1950-talet. Bostadshuset (hus nr 1) flyttades till sin nuvarande plats år 1901. Bryggstugan (hus nr 2) användes vid bakning och som sommarbostad inpå mitten av 1900-talet. På brokvisten är årtalet 1837 målat och ursprungligen innehöll byggnaden en tapetserad festsal med öppenspis, en mindre pigkammare och ett kök med bakugn.