Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 13:2 JANES

Beskrivning
Bondgård med bostadshus från tidigt 1900-tal med samtida ladugård och ett mindre antal ekonomibyggnader från 1900-talets första hälft. En mindre tomt har avstyckats för ett bostadshus uppfört i mitten av 1960-talet.

Fastigheten ligger i byns centrala delar i en klunga med tre mindre gårdar. En mindre lott med odlingsmark ligger österut i anslutning till gården. Ursprungligen låg det tre soldattorp på rad: Janes, Buska och Lusta, nu Vängsbo 6:17. Den äldre torpbebyggelsen är ersatt av modernare byggnader. En vinst på 5.000kr i Penninglotteriet räckte till ladugårdens byggande år 1908 och delvis till mangårdsbyggnaden som uppfördes 1913. På norrsida av Stafssjön finns Janes vallen. Bostuga och stall är dit flyttade från en äldre fäbod. Fäboddriften upphörde omkring 1915 och senare bedrevs jordbruk där mellan 1924-36.