Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 15:1 PELLPERS

Beskrivning
Bostadshus byggt år 1920 på mindre jordbruksfastighet med ett flertal ekonomibyggnader i anpassad skala.

Fastigheten ligger i de nordvästra delarna av Vängsbo. Det var ett område i byn där torpen och hantverkarbostäderna sedan långt tillbaka låg placerade. I slutet av 1770-talet tilldelades torparen Pellas Jon Persson mark, som då tillhörde Nygårds, Vängsbo 1:5. En äldre bybo har under 1940-talet uppgivit att Pellas Per Persson (1765-1834) var guldsmed och bodde på ett torp beläget på just Nygårds mark. Han gjorde bl.a arbeten åt kyrkan i Ovanåker. Tänkbart är att det var Jon Perssons son, som tog över torpet. Gården heter Pellpers, men har även kallats Färnsmyrstorpet eftersom det köptes av släktingar till innehavarna av den intilliggande gården Färnsmyr, Vängsbo 4:2. Odlingsmarken ligger omkring gårdstomten, på båda sidor om byvägen. Tidigare gick byvägen över granngården Ersk-Ers, Vängsbo 1:12, och förbi Pellpers mellan bostadshuset och jordkällaren. Fastigheten avstyckades år 1910 från gården Mattes, Vängsbo 7:5. Det äldre timrade torpet revs 1920 och fick ge plats åt ett nytt bostadshus uppfört av den lokale byggmästaren Albin Schönning. Man hade för lite jord omkring hemgården och därför inköptes ett fäbodställe i Torrbergsbo under 1920-talet. Byggnaderna på vallen är välbevarade och årtal från 1813 visar att de är gamla. Där hade man korna på bete fram till 1946.