Stäng fönster Ovanåker kn, VÄNGSBO 6:8 M.FL. BERGA

Beskrivning
Torpbebyggelse på tomt belägen på skogsklädd brant. Ett par mindre bostadshus och en stort antal timrade ekonomibyggnader. Ursprungligen ett soldattorp som sedan användes som fäbodvall.

Torpet Berga når man via en dramatisk färd på en liten grusväg som klättrar på den branta bergssidan. Väl uppe öppnar sig skogen och ett stycke betesmark samt ett flertal mindre timrade byggnader blir synliga. Täkten är omgärdad av snedhagar och än idag betas marken och djurstallarna bebos året runt. Torpet sägs först ha ägts av en man som sålde sitt hemman nere i byn. På Storskiftes kartan från 1700-talets slut finns torpet inte med, så det bör vara etablerat i början av 1800-talet. Vid Laga skifte år 1854 är det soldat Jonas Högberg som är torpets innehavare. Han var soldat under Mångs, Vängsbo 12:4. Socknens siste indelte soldat, korpral Olof Bergström (f. 1862) vid Helsinge regemente, bebodde torpet under 1800-talets senare halva. Det berättas att hans far hade köpt torpet, men Olof Bergström fick betala köpesumman igen eftersom fadern inte hade tagit köpehandlingar. I Vängsbo fanns då både legorote och lönerote. Olof Bergström hade legorote för gårdarna Nygårds, Erskers, Grannäs i Ryggesbo och lönerote åt Mattes, Berbres och Bers-Pellas. Han dagsverkade åt bönderna, högg timmer på vintrarna och deltog ibland i flottningen på vårarna. Torpet har idag fritidshuskaraktär, men djuren bor där året runt.