Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 2:13 GRANNS-KARINS

Beskrivning
Äldre timrat bostadshus som idag har en 1930-tals karaktär. Mindre ekonomibyggnader, de flesta av yngre datum, hör till anläggningen.

Gården Granns-Karins ligger i de sydvästra delarna av riksintresset inom Långheds by. Området inrymmer äldre utanvidsbebyggelse d.v.s. mindre torp där soldater, hantverkare och andra torpare hade tilldelats jord. Byggnaderna har vid flera tillfällen genomgått förändringar men områdets småskaliga karaktär finns bevarad. Platsen för Grans-Karins kallas "Aschbacken", troligen efter Aspbacken. Här låg ett litet jordbruk med 2-3 kor i ladugården och små odlingslotter på båda sidor om gården.

Bostadshuset (hus nr 1) var ursprungligen ett litet torp, troligen en envånings enkelstuga. Trots byggnadens ringa storlek så fann man väggmålningar i ett mindre rum. De var signerade och daterade under 1850-talet. Ett foto ett par decennier in på 1900-talet visar att byggnaden då var utbyggd och hade en sexdelad planlösning. Det var gissningsvis under 1930-talet som byggnaden fick sin nuvarande form med brutet tak över vindsvåningen och takkupor.