Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 3:24 SMENS

Beskrivning
Trelängad gård med små envåningsbyggnader omkring gårdstun. Ladugård från 1920-talet och ett par timrade härbren från 1700- och 1800-talen. Ursprungligen en hantverkarbostad.

Torpet heter Smens, troligen efter den smed som berättas ha kommit från Färila under 1700-talet för att etablera sig i byn. Hur smedjan såg ut och var den låg är oklart, men kanske stod den på stengrunden som ligger några tiotal meter norr om ladugården. Vid markarbeten har större mängder kolstybb hittats. Tänkbart är att smeden avlöstes av en skomakare eftersom skor och läster har hittats på bostadshusets vind. År 1925 inköptes Smens av handlare Norell som också var ägare till bostadshuset på andra sidan vägen, Långhed 4:23. Anledningen till köpet var att man var i behov av en ladugård och en nybyggd sådan fanns hos Smens. Fram till bygget av ladugården omkring 1920 så var Smens en fyrbyggd gård. Den nu borttagna längan på östra sidan var den äldre timrade ladugården. Den syns på det foto som finns med i STF:s årsbok 1923. Medan gårdsägaren bodde i villan på andra sidan vägen, så fick ladugårdsfolket bo i smedsbostaden. Troligen var det den norra byggnaden som beboddes eftersom murstocken hade rivits tidigt i den västra byggnaden. I bryggstugan, den södra längan, bodde en äldre kvinna i ett rum som inte ens var varmbonat. På gårdsplanen finns en 11 meter djup stensatt brunn, som än idag är gårdens vattenkälla. Strax väster om den tidigare nämnda husgrundslämningen finns en delvis raserad stenkällare. En jordkällare finns också under västra bostadshuset. De tre kvarvarande bostadshusen har inte genomgått några större yttre förändringar. En liten utbyggnad har gjorts mellan norra och västra byggnaden för att inrymma våtutrymmen. Ett plank med två äldre dörrar, som har ropats in på auktion, har satts upp i sydvästra hörnet mellan de två byggnaderna.

Det norra bostadshuset (1) är en liten parstuga. Brokvisten är en mindre modell från 1800-talets mitt. Bostadshuset genomgick en invändig renovering vid mitten av 1970-talet i samband med att torpet övergick från fritidshus till permanentbostad.

Det västra bostadshuset (9001) stod som kallförråd fram till mitten av 1970-talet. Byggnaden har en brokvist med årtalet 1821. Det är en äldre modell med välvd översida på fronten.

Bryggstugan (9002) är liksom den västra byggnaden uppförd med två stugor med varsin ingång. I den östra stugan finns bakugnen, medan den västra har en murad öppen spis.