Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 4:2 OL-JONS

Beskrivning
Gårdstunet kantas av mangårdsbyggnad, bryggstuga och stall med drängstuga uppförda under 1800-talet. Av jordbrukets ekonomibyggnader återstår tre timrade härbren och en loge.

Fastigheten ligger i de södra delarna av det som var en tät klunga med gårdar i Långhed innan Laga Skiftet. Gårdens odlingsmark omgärdar byggnaderna inom ett område mellan byvägen i väster och Hässjaån i öster. Gårdsnamnet kommer kanske från Olov Jonsson, född 1661, som var gårdens innehavare under den period när Ol-Jons var en av Långheds största fastigheter. Under 1850-talet blev mangårdsbyggnader med breda byggnadskroppar och sexdelade planlösningar populära. Huvudbyggnaden betonades genom att de andra huslängorna lades som flygelbyggnader. Mangårdsbyggnaden (9001) hos Ol-Jons uppfördes, enligt ett årtal på brokvisten, 1871 och var ett av de sista stora bostadshus som uppfördes i den stilen. Byggnaden är timrad i två våningar och inredd vind, med ett brutet tak med valmade gavelspetsar, som ger ett kompakt intryck.

Bryggstugan (1) har tecken som tyder på att den är mycket gammal. Dörrfodren har kraftig profilering som brukar förekomma i hus byggda under 1700-talet och det finns också blyspröjsade fönsterbågar kvar. I kammaren på vinden finns årtalet 1841 skrivet med vit krita. Bottenvåningen används som sommarbostad och har därför moderniserats något.

Det är ovanligt att byggnader som drängstugan (9002) bevaras. Drängkammaren låg över stallet, som utgjorde gårdens södra flygel. Stallet är bevarat med krubba och dynglucka. Drängkammaren har en egen ingång via en trappa på östra gaveln.

Trevåningshärbret (9004) har årtalet 1789 tydligt inristat över dörren. Det är en vacker byggnad med ett flertal ventilationsgluggar försedda med fågelgaller av trä. Invändigt finns en hissanordning så att säckar kunde vinschas upp till tredje våningen.

Logen (9005) är troligen uppförd under 1800-talets slut. Det är en stor timrad byggnad som inrymde tröskloge och foderlada. Under logens norra del är en smådjursladugård för höns och får inredd under 1960-70. Den äldre timrade ladugården stod mellan logen och bryggstugan, men revs under 1940-talet.