Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 5:10 SARES

Beskrivning
Mangårdsbyggnad och ladugård av det större formatet, uppförda under åren 1923-24. På fastigheten finns flera äldre ekonomibyggnader som ursprungligen hört till den äldre gården, nu kallad Gammel-Sares, Långhed 5:5.

Gården Sares ligger på en höjd i byn Långheds mitt. Odlingsmarken ligger på båda sidor om Hässjaån. På täkterna finns ett flertal lador kvar. Gammel-Sares var en stor bondgård med tre stora timmerbyggnader i två våningar omkring ett gårdstun. Eftersom man ville komma närmare odlings- och betesmarken så beslöt man att flytta brukningsenheten till platsen för nuvarande Sares. Mangårdsbyggnaden och ytterligare en flygel revs hos Gammel-Sares och av timret uppfördes den nya mangårdsbyggnaden (3) år 1923. En ny ladugård (2) började samtidigt att byggas.

Trösklogen (9013) ingick i en grupp på fyra byggnader som utnyttjade vattenkraft vid bron över Hässjaån. Idag återstår logen och en linskäkt (9014). De andra byggnaderna revs innan 1950-talet. Trösklogen är interiört bevarad sedan 1920-talet, då man flyttade tröskningen därifrån och in i den nybyggda ladugården.