Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 16:1 ERKERS

Beskrivning
Två bostadshus placerade i vinkel på äldre gårdsplats i sluttningsläge. Ladugården är från 1905 och det finns ett antal ekonomibyggnader av yngre datum. Ett flertal äldre lador finns bevarade på täkterna.

Fastigheten ligger inom ett område med gårdar som var tätare bebyggt innan flyttningarna vid Laga skiftet. Det var Långheds norra gårdsgruppering. Erkers har sin odlingsmark från Hässjaån och norrut på den östra sidan om genomfartsvägen. Täkterna inom riksintresseområdet har ett antal hölador bevarade. Gårdens fäbod låg i norra Långbo. Där delade man byggnaderna med Långhed nr 14, som sedan tog över fäboden. En avstyckning gjordes 1813 till sonen Per Persson som fick hemmanet Nygårds, Långhed 16:2.

Det östra bostadshuset är ett timmerhus med bevarad 1800-tals karaktär. Det är oklart om det var den egentliga mangårdsbyggnaden eller en herrstugebyggnad. Tidigare fanns det en festsal med väggfasta bänkar och spegelindelade enfärgade fält bemålade med schablonslingor. På övervåningen fanns det en liten lägenhet, med kakelugn, som användes som undantagsbostad. Det finns en bevarad Voxnadalsbrokvist med årtalet 1865.

Den nuvarande mangårdsbyggnaden är troligen byggd under 1800-talets första hälft. Vid en renovering hittades resterna av ett stall med dyngluckor i byggnaden. När man flyttade in i byggnaden så revs stallet och där byggdes en bakugn istället. Det är en äldre timmerstomme som har genomgått omfattande renoveringar.