Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 18:3 SKOGS

Beskrivning
Mangårdsbyggnaden och ladugården är uppförda på fastigheten under 1900-talets första decennium. Utöver några hölador så saknas byggnader från tiden innan.

Gården Skogs ligger i byn Långheds sydöstra del, på gränsen mot Näsbyn och Hässja. Fastigheten ligger på "Kygelbacken" eller "Kyelbacken" vilket ska betyda kottbacke. Odlingsmarken ligger delvis väster om gårdsbebyggelsen och delvis österut vid Hässjaån. Fastigheten tillkom som en avstyckning av gården Jon-Lars, Långhed 4:11, vid ett arvsskifte. Mangårdsbyggnaden stod ursprungligen på fastigheten Långhed 5:6 som då var bondgården Pell-Pers, Långhed nr 6, men som flyttades till Långbo i samband med Laga skifte. Det berättas att det kostade 5000 kr att flytta och bygga upp ladugården och mangårdsbyggnaden. Delar av Jon-Lars rivna bryggstuga återanvändes bl.a. till ladugårdens timmerväggar. Det hör ingen fäbod till gården.