Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 16:3 KNAPPS

Beskrivning
Äldre timrat bostadshus på skogsangränsande tomt i riksintresseområdets norra delar. Ett par äldre ekonomibyggnader med anknytning till jordbruket finns bevarade.

Fastigheten ligger i ett område av Långhed som tidigare omfattade soldatjordar med torp och mindre ekonomibyggnader. Gårdsnamnet antyder också att Knapps har varit ett soldattorp. Från 1910-talet var det ett mindre jordbruk med två kor, får och en häst. Genom dagsverken på gårdar i byn, huggning i skogen och flottning försörjde man sig i början av 1900-talet. Idag finns ett par äldre ekonomibyggnader bevarade, men tidigare fanns alla de timrade byggnader som hör samman med ett mindre jordbruk. Brevid den bevarade logen låg stall och ladugård, men byggnaden revs innan 1930-talet. Ett härbre såldes vid 1930-talets slut. En bryggstuga stod över jordkällaren strax väster om bostadshuset, men den flyttades till Räfsabo under 1900-talets mitt. Den västra flygeln, en sängstuga, revs och blev ved.

Fastigheten ligger utanför riksintresseområdet.