Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 12:4 BJÖRAS

Beskrivning
Äldre mangårdsbyggnad och bakstuga i sluttningsläge. En större ekonomibyggnad med stall, foderlada och förråd har tillkommit.

Fastigheten ligger inom en grupp gårdar som innan Laga skifte utgjorde en tätbyggd bykärna i Långhed. Av den äldre bebyggelsen på Björas finns en mangårdsbyggnad och en mindre bryggstuga bevarad. Mangårdsbyggnaden har aldrig varit målad utan timmerstommen har med åren fått en vacker solbrynt färg. Det berättas att det bodde en åkare i Björas som hade körningar med häst och vagn. Vid Laga skifte såldes odlingsmark, skog och fäbodvall från gården och kvar blev gårdstomten med bostadshusen och en ladugård. Åkaren bodde i ett rum på övervåning i bostadshuset, medan familjen höll till nere. Där satt han och eldade i den öppna spisen som både rummet och gubben blev svarta som sot. Han lämnade bara rummet någon gång i veckan för att handla mjölk i granngården.