Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 17:1 HANSES

Beskrivning
Mangårdsbyggnad från 1800-talets senare hälft placerad i vinkel med en bryggstuga från 1800-talets tidiga hälft. Staketomgärdad trädgård i sluttning med byggnaderna i höjdläge. Ett stort antal lador finns bevarade på täkterna.

Fastigheten ligger i den östra utkanten av det som var en bebyggelsekärna med ett flertal bondgårdar som låg tätt innan Laga skifte medförde utflyttning av vissa. Gården Hanses ursprungliga läge var strax sydväst om nuvarande gårdstomt, något längre ned i sluttningen. Anledningen till placeringen var att gården Organistens låg på den plats som Hanses nuvarande ladugård har. Organistens mangårdsbyggnad kom sedan att flyttas och utgör nu bostad på gården Per-Ols, Långhed 14:2. Den gamla Hansesgården bestod av tre timrade bostadslängor. Nordväst om gårdstunet låg ekonomibyggnaderna grupperade. Förändringar genomfördes under 1880-talet då man hade friköpt Organistens tomt och börjat bygga det nya bostadshuset. Det nya bostadshuset byggdes på en plats några meter bakom den gamla huvudbyggnaden, vilken senare revs. Det påbörjades troligen i början av 1880 och det berättas att när sonen i huset var 10 år nådde timringen till första fönstret. Man tror att det var Jonas Holm som var byggmästare. Den gamla bryggstugan behölls men rullades upp till sin nuvarande placering. Den tidigare mangårdsbyggnaden och den sydliga flygeln revs. Den nya ladugården byggdes 1889 och under 1940-talet såldes det timrade ladugården som ved. Ett av härbrena rullades upp till den nya gårdsplanen och medan det andra såldes. Gårdens fäbod ligger i Mossbo.

I bryggstugans bakstuga finns väggmålningar som tagits tillvara. Det har troligen suttit i de nu rivna bostadshusen. De har först varit målade med ett vanligt 1700-tals motiv med akantusslingor och har därefter målats över med dalamålningar av den typ Rättviksmålarna gjorde. Bakstugan är väl bevarad med bakugn, väggfasta bänkar, äldre snickerier m.m.

Ladugården byggdes 1888-89 och inrymde 13 kor, får, getter, gris och tre ardennerhästar. Mjölkkorna fanns kvar till 1940-talets slut och därefter hade man en häst kvar. Från 1970-talets början till mitten av 1990-talet så använde militären ladugården som förråd. Därför har interiören genomgått vissa förändringar.

Smedjan delades med granngården Svala. Gården Svala revs under 1940-talet och en av timmerbyggnaderna flyttades till Bockkistan, Långhed 6:5, medan resten gick som ved till Stockholm. Svala var ursprungligen ett knekthemman, men där bodde också en finsnickare. Omkring sekelskiftet 1900 höll tennbettaren Stor-Johan till i smedjan någon vecka per år.