Stäng fönster Halmstad kn, ÅSEN 9 OSKARSTRÖMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten är belägen centralt i Oskarströms tätort. Den inhägnas av en kraftig mur täckt med enkupigt lertegel. Muren består av rundsten och tjocka fogar. Vid grindpartiet i öster står koppartäckta murade grindstolpar som håller en grind av trä. Mellan grinden och kyrkans östra portal finns trappor i sten.

I norr finns en stiglucka med grundmurar lika kyrkogårdsmuren och överbyggnad i rött tegel, lika kyrkan. Stigportens sadeltak har kopparplåttäckning. I porten hänger en kraftig trägrind. Från stigporten fram till kyrkan leder en kullerstensbelagd gång. Samma täckning har markytan utanför kyrkans huvudentré i norr.

I det sydöstra hörnet finns ett bårhus med visningsrum. Byggnaden är utformad som en stor portal som man kan passera under och materialen är sten och tegel, liksom i stigporten. På den södra sidan sitter en kraftig järngrind i smide. Det branta sadeltaket har tegeltäckning och överst finns en vindflöjel med årtalet 1923.

Markytan närmast kyrkobyggnaden är täckt med mönsterkrattat rött grus. Kyrkotomten är kuperad och i övrigt täckt av gräsmatta med en del träd i en parkliknande del i väster. Från ingången i sydöst leder en bred asfalterad gång uppåt mot kyrkans västra fasad.

Väster om kyrkan finns församlingshem och pastorsexpedition i en byggnad från 1988. Byggnaden har en souterräng åt söder. Fasaderna är putsade och målade i gråbeige kulör. Gavelrösten och takfot är brunmålade och fönstren har vita snickerier. Sadeltaket har tegeltäckning. En begravningsplats finns ca 2-3 km söder om kyrkan.