Stäng fönster Härryda kn, BJÖRKETORP 7:2 BJÖRKETORPS KYRKA

Beskrivning
BJÖRKETORPS KYRKA ligger i sydvästra delen av sin kyrkogård, som samtidigt är den äldre delen. Den är omgärdad av en stenmur med ingångar sydväst, sydost och nordväst om kyrkan. Ingångarna har fyrkantiga vitputsade stolpar med täckhällar, öppnade med dubbla järngrindar. Grusade gångar leder upp till kyrkan och runt denna, mellan dessa gräsbevuxna kvarter. Runt den äldre delen står uppvuxna lövträd, glesare på nordvästsidan, och en något yngre allé är planterad på ömse sidor om den gång som leder upp till kyrkan från sydost. Sydväst, sydost och nordost finns gravvårdar med blandad ålder och utseende, en del är höga och halvhöga, en hel del med ram. Inslaget av gravar från tidiga delen av 1900-talet är påtaglig. Nordväst om kyrkan är det glest med gravar.
Kyrkogården har utvidgats nordost i tre, etapper, 1926, omkring 1960, och 2001. Den yngsta delen längst i öster, ännu utan gravsättningar.
Längs hela sydostsidan, vilken vetter mot landsvägen, löper en mur, successivt förlängd. Ingångar med svarta smidesgrindar mellan stenstolpar, sannolikt från 1927. Längs nordöst- och nordvästsidan ett enkelt trästaket. Lövträd planterade runt hela kyrkogården, och även spridda lövträd inne på kyrkogården.

En ekonomibyggnad av trä finns mitt på nya kyrkogårdens nordvästsida. Väggar med träpanel, sadeltak under rött tegel. Från mitten av 1900-talet. Något öster om denna ligger ett gravkapell från 1978, med vitputsade väggar och skiffertäckt tak. Västpartiet har väggar med blå glasblock. Strax norr om gravkapellet finns en springbrunn.