Stäng fönster Ånge kn, LILLBODA 1:19 TORPSHAMMARS KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten, som är vriden en aning på grund av topografiska förhållanden, sluttar mot söder / sydväst. Den avgränsas av byvägen mot Stöde i norr, en tät hög granhäck i öster, älven i söder, i väster av en bäckravin med björkrad i kanten.

Kyrkobyggnaden ligger i ett höjdläge, förskjurten mot nordost på tomten. Invid granhäcken i öster, sydöst om kyrkan, finns ett gravkapell, ritat av arkitekt David Frykholm, Härnösand, 1937, gjuten källare, gråmålad sockel, stående locklistpanel, vit målning, sadeltak med tvåkupigt lertegel. Intill väster om gravkapellet finns en bruntjärad klockstapel, uppförd 1915 till det äldre gravkapellet på platsen. Naturstensgrund. Sockel i puts/betong, grå målning. Snedställd utåt-inåt locklistpanel i nedre partiet, 2/3 av hela, bruntjärad, klockvåning med två klockor, en ljudlucka md stående brädpanel i vardera väderstreck,väggarna med jalusiställda panelbrädor för luftintag, allt tjärat. Karnissvängt tak med falsad kopparplåt. Hängränna i svart plåt runt om. Toppspira i kopparplåt med krönande kors. Trappa med tre plansteg i trä till dörr i nordost i bv. Stomme av fykantvirke, resta i vardera hörn samt en mitt på varje vägg, alla stående på sockel; snedsträvor samt en central kryssträva i öst-väst.

Mot vägen i norr finns ett ovanligt smidesstaket, 125 m långt, indelat i 23 sektioner, med gjutna betongstöd, utfört av konstsmeden Birger Vestin, Nederede, 1962-63. Bilderna på staketets östra sida är hämtade från Bibelns berättelser och visar Kristus i vårt dagliga liv. Väster om grindstolparna skildras bygdens liv, näringar och historia.

Två par entréer finns vid vägen i norr, dubbla par grindstolpar i granit. En bredare grusgång löper utmed yttersidorna av tomten, liksom från väster upp mot entrén, och delar av gravkvarteren i rutnät med smalare gångar.

Gravkvarteren är försedda med både hela gräsytor och grusade gravvårdar med kantsten. I sydost närmast vattnet en minneslund. Mellan kvarteren i väster finns i öst-västlig riktning buxbomliknande buskage, i nord-syd bladhäckar. Detta är allenrådande norr och söder.