Stäng fönster Ånge kn, FRÄNSTA 6:1 TORPS KYRKA

Kyrkotomten
Den rektangulära tomten är utvidgad mot både norr och öster i etapper, bl.a. i slutet av 1940-talet och 1960-talet. Den är svagt sluttande mot söder. Kring tomten finns en 1.20 m tjock bogårdsmur i väster och söder, stora kallmurade huggna granitblock. Fylld med skravel norr om den västra stigporten, gräsklätt krön söder om densamma. Muren skjunker ned i sydöst och blir stödmur, fr. a. mot öster där den tar slut mitt för tornets sydöstra hörn.

I sydöst helt nära vattnet finns en minnslund invigd 1988. Smågatsten.

Fyrastegstrappa i granit mot väster. Smidesräcken i plattstål och fyrkantstål, grå målning.

Murade och slätputsade gotiska stigportar i väster och söder. Kontreforer runt om, avslutad med små plåtbelagda vimpergs och toppiga plåtklädda torn, vitmålad slätputs, svart plåt. Sammanbindande gråmålat smide med dekor, central förgylld strålsol. Grindar saknas, gångjärn sitter kvar.

Generellt är det gräsbevuxna ytor genomkorsade av grusgångar. Den äldre tomten, fr.a. i söder, har gravkvarter vars gravar har grusade ytor och mindre gräsytor. Innanför den södra stigporten, strax väster om, finns en större familjegrav för familjen Persson och Andersson, med avgränsande dekorativt svart gjutjärnsstaket. Ytan innaför helt grusbelagd. De utvidgade delarna i norr och öster har gravkvarter med enbart gräsytor avdelade med skyddande rader av buskage.