Stäng fönster Karlsborg kn, KYRKEBOLET 1:13 M.FL. BREVIKS KYRKA

Beskrivning
Den övervägande medeltida salkyrkan ligger på en platå i den rektangulära kyrkogårdens södra del. Sydväst om kyrkan står klockstapeln och i kyrkogårdens nordvästra hörn är ett gravkapell. Vid det sydvästra hörnet är ett sockenmagasin. Kyrkogården inhägnas av en kallmur av gråsten som i norr och söder utgör stödmurar. Den har tre öppningar. Den östra kantas av grindstolpar av kalksten med krönande kulor. Dessa bär upp en smidd pargrind i nygotik från 1800-talets andra hälft. Utanför muren är norr om öppningen en s.k. gråtsten där efterlevande till drunknade sjömän kunde lägga blommor. Detta är stiftets enda i sitt slag. Söder om öppningen är en brunnsstång i trä. I sydmurens västra del är en öppning med samma utförande. Från denna leder en trappa av kalksten upp till kyrkogården. Sidorna är murade med kalksten och tillkom 1965. Öppningen i den västra muren är enkel med en liten trappa belagd med cementplattor och ett smitt räcke. Denna leder till parkeringen framför församlingshemmet. Innanför murarna löper rader av äldre lövträd. Kyrkogården indelas av raka grusgångar i rektangulära gravkvarter med något glesa nord-sydliga rader. Längs västmuren är ett antal ansenliga familjegravar från omkring 1900. Upp till den med cementplattor belagda ytan framför kyrkans västportal leder en trappa av kalksten med smidda räcken. Detta arrangemang härrör från 1965. I nordost har platån med kyrkan en murad stödmur av kalksten på vilken planterats några cypresser. I övrigt är det ont om planteringar på kyrkogården. Den norra hälften av kyrkogården tillkom vid en utvidgning år 1901.