Stäng fönster Lerum kn, LERUM 22:1 LERUMS KYRKA

KYRKOGÅRDEN
Runt den ursprungliga begravningsplatsen har det funnits en mur med tre portar, en i öster, en i söder och en i norr nära klockstapeln. Samtliga är idag borttagna. Troligen utvidgades begravningsplatsen år 1859 eftersom det finns uppgifter om att stenmuren då förlängdes och att en ny port uppsattes. Detta kan ha en koppling till att man vid ungefär den här tiden anlade stambanan strax söder om kyrkan. Kyrkogården skall också ha utvidgats år 1913, åt vilket håll är inte känt.

Den gamla begravningsplatsen närmast kring kyrkan förbinds med parkeringen, som ligger på en lägre marknivå nordväst om kyrkan, via en lång trappa som kantas av murar i natursten. På denna kyrkogårdsdel står det tätt med gravstenar från sekelskiftet 1900 på ytorna närmast söder och öster om kyrkan. Även längst i nordöst står gravstenarna tätt, men här är stenarna låga och av yngre datum. Detta parti omgärdas av en formklippt häck. I övrigt består anläggningen av relativt stora gräsytor med oregelbundet och glest utspridda gravvårdar. Den kantas av stenmurar i norr och väster, trädkrans saknas däremot. En storvuxen hängbok ger en säregen, grottliknande karaktär åt ytan mellan kyrkans sydsida och järnvägen.

Väster om kyrkan på andra sidan lokalvägen ligger en separat kyrkogårdsdel som sannolikt är invigd någon gång under 1920-talet. Den är i princip kvadratisk till formen och omges i söder av järnvägen och på övriga sidor av ett vattendrag. Dess symmetriska uppbyggnad med grusade gångar i räta rader förstärks av två trädalléer som korsar varandra på anläggningens mitt. Gravvårdarna har i stor utsträckning grusade ramar och är belägna i raka rader. Entrén i öster är bred och pampig med smidda grindar och grindstolpar i natursten.

Södra delen av kyrkogården kantas i norr av järnvägen, i söder av en parkering och en jordbruksfastighet och i öster av Säveån. Den anlades kring år 1970 efter ritningar av arkitekt Lars Barnö. I nordväst, nordöst och sydväst ramas begravningsplatsen in av raka jordvallar med trädalléer på toppen. Gravstenarna är låga och placerade i raka rader mellan formklippta häckar. I östra hörnet ligger en ekonomibyggnad med personalutrymmen, uppförd i början på 1970-talet. Nära denna byggnad finns en minneslund med rund form, fontän och omgivande, formklippt häck. I söder övergår kyrkogården i en sluttning med urngravar och solitära träd ned mot Säveåns strand. Gångar av både asfalt och naturskensskivor. Entrépartier åt väster med grindar mellan kraftiga stolpar murade av gnejs.

KLOCKSTAPELN
Den sexsidiga klockstapeln är belägen strax norr om kyrkan och är troligen uppförd under 1700-talets första hälft. Den är klädd i rödmålad locklistpanel och har en spånklädd huv med flöjel. År 1744 reparerades den grundligt i samband med att den då nytillverkade lillklockan upphängdes. Den större klockan kan vara medeltida. 1878 försågs klockstapeln med ny panel och spånet på huven omlades år 1900. Spåntaket reparerades och omtjärades i slutet av 1980-talet. År 2002 ommålades taket på nytt och väggarna försågs med ny panel. Samtidigt nytillverkades också byggnadens dörrar.

EKONOMIBYGGNAD
År 1972 gavs tillstånd att uppföra en ekonomibyggnad med bland annat bårhus, personalutrymmen och vaktmästarexpedition. Byggnaden ritades av Lindqvist och Hedberg Arkitektkontor i Göteborg och förlades i östra hörnet av den nya begravningsplatsen. Den består av två låga, sammanlänkade byggnadskroppar uppförda i trä och mexitegel.

KYRKSTUGAN
1991 byggdes i slänten norr om kyrkan en kyrkstuga/församlingshem efter ritningar av Jörgen Berg Arkitektkontor. Den är uppförd som en suterrängbyggnad i två våningar i slänten norr om kyrkan. Dess fasader är huvudsakligen vita och putsade, enstaka partier är emellertid klädda i ljust grå liggande panel. Dessutom finns ett något utskjutande parti på norrsidan klätt i skiffer. Pulpettaket är klätt i svartmålad plåt och fönster och dörrar har gråmålade detaljer.