Stäng fönster Stenungsund kn, KYRKENORUM 7:1 NORUMS KYRKA

Beskrivning
NORUMS KYRKA ligger i norra delen av KYRKOGÅRDENS ÄLDRE DEL. En del gravar ligger på norrsidan, men merparten ligger i söder och väster. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Innanför muren står höga uppvuxna lövträd: Lind, kastanj, lönn och ask. Också inne på kyrkogården står några solitärträd. Ingångar finns i norr, öster, söder och väster; i norr och öster genom svarta smidesgrindar mellan vitputsade grindstolpar med täckskiva av sten. Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger tätt, och framförallt i närheten av kyrkan har de flesta har ram. Flera höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården. Det finns ett fåtal gjutjärnsvårdar, och några enstaka vårdar äldre än 1900, varav två kalkstensvårdar äldre än 1850.
Det övre eller norra partiet av denna kyrkogårdsdel kan ses på en lantmäterikarta 1839, och är alltså det äldsta. 1910 skedde en utvidgning åt söder, vilken tillsammans med den äldsta delen omgärdas av samma stenmur. Man kan iaktta gränsen mellan de två delarna genom en nivåskillnad som finns söder om kyrkan.
En yngre del av kyrkogården invigdes 1950, omedelbart söder om de äldre delarna. Den är omgiven på två sidor av en stenmur lagd av rund obearbetad sten i bruk. Den har en karaktäristisk huvudgång, kantad av pyramidklippta tujor, vilka även står kring dess centrala runda plats. Gravarna står i gräskvarter med halvhöga rygghäckar. Under senare tid har en ytterligare utvidgning gjorts allra längst i söder.

Norr om kyrkogården ligger ett äldre BÅRHUS, med vitputsade väggar och tegeltäckt sadeltak. Invid denna ett före detta KYRKSTALL, en rödfärgad länga under tegeltäckt pulpettak. Väster om kyrkogården ligger ett FÖRSAMLINGSHEM från 1980-talet. Sydöst om kyrkogårdsanläggningen finns en mindre före detta bondgård, vars byggnader nu fungerar som ekonomibyggnader till kyrkogården.