Stäng fönster Tibro kn, TIBRO PRÄSTBOL 1:4 KYRKEFALLA KYRKA (TIBRO KYRKA)

Beskrivning
Kyrkefallas nyklassicistiska salkyrka ligger öst - västligt placerad i den östra delen av den rektangulära kyrkogården. Runt området löper en kallmur av natursten, i nord och öst utgör den stödmur i sluttningen. Fyra öppningar finns, en i varje väderstreck. I väst finns i mitten av muren en öppning med två grindstolpar av kalkstenshällar krönta av varsin kula. De uppbär en smidd pargrind. Öppningen i söder har grindstolpar av sten och en smidd pargrind, liksom öppningen i öster. Sistnämnda svarar mot prästgårdsallén på andra sidan vägen. I nordväst finns en trappa med sentida träräcken som leder ned till den nya delen av kyrkogården, vilken mot vägen avskärmas av en rad unga björkar. På insidan av kallmuren finns en rad av gamla ekar som löper runt hela kyrkogården, några enstaka äldre lövträd finns också mer fritt i den nordvästra delen. En gång med gjutna plattor leder från grinden i väst till kyrkans västportal och sydportal. Fram till tornet kantas gången av låga cypresser. På nordsidan går en krattad grusgång till sakristian. Framför västportalen finns två sentida ljusarmaturer på var sin sida om gången. I kyrkogårdens nordvästra hörn finns en ekonomibyggnad och mellan denna och kyrkan ett gravkor. I kyrkogårdens nordvästra fjärdedel finns knappt några gravstenar. Gravkvarteren ger till följd av den lutande terrängen ett föga regelbundet intryck. Gravstenarna är huvudsakligen 1800-tal, ett fåtal stenar av kalksten härrör från sent 1700-tal och står på nordsidan. Kyrkogården utvidgades åt väster och söder 1870-71. Eventuellt härrör grindstolparna i väster från ett tidigare skede. 1907 anlades en ny kyrkogård omkring en kilometer åt sydost från kyrkan, vilket gjort att den gamla kyrkogården är tämligen orörd sedan dess.
ÄLDRE KYRKA - På platsen för den nuvarande kyrkobyggnaden fanns tidigare en stenkyrka med rakslutet kor, avbildad under 1600-talets andra hälft. Troligen uppfördes den under 1100- eller 1200-talet. 1775 försågs denna kyrka i väster med ett litet trätorn. Detta föregicks av ett äldre torn enligt en beskrivning från 1786 av pastor Carl Edblad.