Stäng fönster Uddevalla kn, HERRESTAD 32:1 HERRESTADS KYRKA

Beskrivning
HERRESTADS KYRKA ligger i östra delen av kyrkogårdens äldre del, med gravar i norr, söder och väster. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur, som delvis lades om och reparerades 1944, ytterligare reparation har skett 1964. Innanför muren står höga uppvuxna lövträd. Huvudingången är i väster, genom järngrindar med årtalet 1946 hängda i kraftiga fyrkantiga murade stolpar, putsade och vitkalkade täckta med kalksten (arkitekt Axel Forssén). Liknande ingång finns i öster, till en gångväg ner i bostadskvarteren. En enklare sidoingång finns också i nordöst.

Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger tätt, och många har ram. En del höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogårdens södra sida. Sydväst om kyrkan, i slänten, ligger ett gravkor för skeppsredaren och grundaren av Uddevallavarvet Gustaf Thordén, byggt 1944 i gult tegel och med skiffertak, eter ritningar av Axel Forssén.

Denna den äldre delen av kyrkogården består av den del som varit i bruk sedan åtminstone 1100-tal söder om och närmast runt kyrkan, tillsammans med en utvidgning åt norr från 1875.

EN YNGRE DEL ligger ett hundratal meter nordväst om kyrkplatsen. Den är invigd 1913.

Ett BÅRHUS ligger i slänten strax utanför västingången, ritat av Carl Axel Hernek 1972. Putsade vita tegelväggar och skifferklätt pyramidtak.

På utsidan om den äldre delen, i sydöst, ligger en mindre brunmålad EKONOMIBYGGNAD.

FÖRSAMLINGSHEM ligger väster om kyrkan, på andra sidan om parkeringsplatsen, uppfört efter ritning av arkitekterna Hernek, Lindsten, Mohlin (HLM) i Uddevalla 1969. Tillbyggt 1979.