Stäng fönster Uddevalla kn, ÅSEN 1:18 HÖGÅS KYRKA

Beskrivning
HÖGÅS KYRKA ligger på en KYRKOTERRASS med låga till halvhöga stödmurar i gråsten. Terrassen är huvudsakligen gräsbevuxen. Terrängen är på platsen mycket kuperad, och kyrkan ligger egentligen i en norrsluttning, så att det på norrsidan finns en mycket brant slänt ner mot marken nedanför. Söder om kyrkan är marken huvudsakligen i nivå med kyrkan. Uppvuxna träd finns kring kyrkan. En mindre kyrkogård ligger strax sydväst om kyrkan, ett gräsbevuxet kvarter omgärdat av en häck.
Söder om kyrkan ligger två F D SKOLBYGGNADER som nu nyttjas som församlingshem och förskola. Omedelbart söder om dessa går en mindre väg förbi.
DEN ÄLDRE OCH STÖRRE DELEN AV KYRKOGÅRDEN är belägen på andra sidan om denna väg. Den ligger högre än de övriga delarna i anläggningen, öppet i en sluttning mot sydväst i kanten av skogsbrynet. Denna del är också platsen för den medeltida kyrkan.

Denna kyrkogård, som ändå är relativt liten, följer i någon mån terrängen, och har därför en avrundat trekantig form, med spetsen i öster. Den är på alla sidor omgiven av en kraftig stenmur, innanför vilken en klippt syrenhäck växer. Inga träd växer inne på kyrkogården, den är däremot omgiven av skog i öster och sydöst. Huvudingången är i norr från vägen, där en trappa i huggen sten med järnräcken leder upp till en ingång med smidda järngrindar, hängda i huggna stenplintar krönta av stenklot. Själva trappan är från 1968, möjligen också grindarna.
En liknande ingång men utan trappa finns i söder. Dessa ingångar är belägna i kyrkogårdens västra del. En grusad gång leder mellan dessa båda ingångar, samt utmed norra och södra sidan. Utmed häcken löper en grusad gång. Gravarna har i hög utsträckning ramar, och ett flertal höga och halvhöga vårdar, främst i väster, skapar karaktär. Utanför grinden står lutad mot muren en gravhäll av kalksten från slutet av 1700-talet.
Strax nedanför kyrkogården ligger en rödfärgad äldre uthuslänga med sadeltak, fungerar som EKONOMIBYGGNAD till kyrkogårdarna.