Stäng fönster Uddevalla kn, LJUNG 1:29 M.FL. LJUNGS GAMLA KYRKA

Beskrivning
LJUNGS GAMLA KYRKA ligger i sydöstra delen av kyrkogården, som är förhållandevis liten. Den är omgiven av en stenmur som skall vara byggd 1725, och kyrkogården kan ha samma utsträckning idag som på medeltiden.
Kyrkogården är alltså omgärdad av en kallmurad gråstensmur, med ingångar i nordväst och sydost, med smidda grindar från 1880 mellan murade grindstolpar. Invid norra grinden (på dess västsida) finns en trappövergång över muren. Kyrkogården hade längre tillbaka stigluckor, möjligen fram till 1880.

Innanför muren står höga uppvuxna lövträd. Grusade gångar från grindarna och runt kyrkan, i övrigt är marken gräsbevuxen. En del gravar ligger på norrsidan, men merparten ligger i väster. Gravarna ligger allt glesare, och merparten härrör från 1800-talets slut och 1900-talets början. Några yngre vårdar finns också. Många av gravplatserna har ram, och här finns flera höga och halvhöga gravvårdar samt flera järnstaket som skapar karaktär åt kyrkogården.

Lämningarna av gravarna i de rivna gravkoren som tidigare varit anslutna intill kyrkans östvägg, skall vara begravna norr om kyrkan.

En KLOCKSTAPEL står på en bergknalle sydös om kyrkan. Den har skrånande brädklädda sidor och synlig klocka under ett brädklätt tak. Hela klockstapeln är målad med röd färg. Stapeln byggdes 1959 efter ritning av Axel Forssén med klockstapeln i Resteröd som förebild. På platsen fanns tidigare en klockstapel från ungefär 1830, tidigare stod klockstapeln nere invid kyrkogården, på sydsidan.