Stäng fönster Uddevalla kn, LJUNG 1:2 LJUNGS KYRKA

Beskrivning
LJUNGS NYA KYRKA ligger i norra delen av kyrkogårdens äldre del, bara några få meter från Ljungskilevikens södra sida. Kyrkan är dock liksom kyrkogården belägen på en platå några meter högre än strandnivån nedanför. Bland gravstenarna står öster om kyrkan också resta stenar, sannolikt rester även så kallad skeppssättning från järnåldern. Innan kyrkogården planerades fanns 9 stenar och dessutom spår av ett forntida gravfält.

KYRKOGÅRDENS ÄLDRE DEL är rektangulär, med huvudingång mitt på dess södra (sydöstra) kortsida, och med en allé av lövträd som leder upp till kyrkan. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Innanför muren står höga uppvuxna lövträd. Ingång med smidesgrindar mellan stenstolpar finns i sydöst, i anslutning till vägen och parkeringsplatsen. Invid denna finns också steg där man kan kliva över muren. Flera mindre ingångar till kyrkogården finns också. Två stora gräsbevuxna kvarter innehållande den absoluta merparten av gravplatserna, med ett fåtal gravar i andra lägen, bl a en minneslund med utsikt över viken samt gravkor eller mausoleer i souterrängläge i slänten sydväst om tornet. Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger relativt tätt, och flera har ram. En del höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården. Kyrkogården togs i bruk 1891.
EN YNGRE DEL ligger norr om den äldre, invigd på 1950-talet. Den ligger i en skålad sluttning ner mot viken, och med gravplatserna ordnade likt en amfiteater. En karaktäristisk röd kalksten är använd i trappor och gångar. Avgränsas i norr med en kallmur, och har två ingångar, en övre vid parkeringsplatsen och en nedre till gångvägen som ansluter till bebyggelsen intill. Ingångarna har båda smidesgrindar mellan stenstolpar. YTTERLIGARE EN UTVIDGNING finns i söder, med egen ingång från parkeringsplatsen.

Ett BÅRHUS ligger i på 1950-talskyrkogården, byggt in i slänten i dess övre del. Det är vitputsat och med skiffertäckt sadeltak. Framväggen har en rundad form. Bårhuset är ritat av Axel Forssén 1958.

Invid parkeringsplatsen finns också moderna EKONOMIBYGGNADER, gråmålade av trä.