Stäng fönster Uddevalla kn, KRUMMEDIKE 33 M.FL. UDDEVALLA KYRKA (SANKTA ANNA KYRKA)

Beskrivning
UDDEVALLA KYRKOTOMT ansluter på alla sidor till gator eller gångvägar. Platsen kallas sedan gammalt för Kyrkberget, och sluttar ner åt sydväst mot parkområdet kring Bäveån inne i centrala Uddevalla. Kyrkogården omkring kyrkan användes åtminstone till slutet av 1809 då Norra kyrkogården tidigast togs i bruk. I samband med planeringen av marken omkring 1809 års kyrka sänktes området framför ingången. Gravstenar från den föregående kyrkan finns utanför kyrkan. Texter och dekorer är slitna, knappast urskiljbara.
Kyrkan ligger i västra delen av kyrkotomten, och trappstegen från kyrkan leder i stort sett direkt ut på gatan. Den ligger på en låg terrass, på norrsidan stensatt med skifferhällar, i övrigt finns asfalterade gångytor i den gräsbevuxna marken. Ett gravkapell från 1916 ligger sydöst om kyrkan.
PASTORSEXPEDITIONEN ligger omedelbart öster om kyrkan. Den är uppförd 1898 (ritad av Eugen Thorburn) som församlingshem och ändrades 1956 till pastorsexpedition. Öster och söder om denna ligger S:T MIKAELSGÅRDEN med församlingshem och kontorslokaler, uppfört i början av 1970-talet. Pastorsexpeditionen är förbunden med församlingshemmet genom en glasad gång.
Tvärs över gatan i norr ligger Agneberget, som kan karaktäriseras som ett trädbevuxet parkområde, och på vars krön Uddevalla kyrkas KLOCKTORN står, väl synligt från hela den centrala staden. Gångvägar och trappor leder dit upp.