Stäng fönster Flen kn, FORSSA KYRKBOL 3:1 FORSSA KYRKA

Beskrivning
Forssa kyrka ligger på en höjd i landskapet och är i norr, väster och söder omgiven av en kallmurad bogårdsmur mot vilken marken fyllts upp på östra och västra sidorna så att terrassmurar bildats. En häck växer framför den östra muren och runt en utvidgad del i kyrkogårdens sydöstra hörn. Kyrkogården är gräsbevuxen med grusgångar runt kyrkan. Osorterade äldre gravar finns närmast runt om kyrkan. Utmed häcken vid den östra muren och i den sydöstra delen ligger gravarna i mer ordnade rader i öst-västlig riktning. Två trappor i norra muren leder ned till en på 1930-talet tillskapad lägre nivå omgärdad av terrassmur och granhäck. Den lägre nivån består i norr av en äng med björkar utmed den grusgång som leder till en kyrkogårdsdel väster om bogårdsmuren med strikt ordnade gravar i öst-västlig riktning.
I södra delen av bogårdsmuren, framför vapenhuset, finns en stiglucka, uppförd 1759. Den spåntakstäckta stigluckan har tegelstomme med spritputsade fasader och kvaderimiterande omfattningar. Väster om kyrkan står en klockstapel av klockbockstyp från 1738 med en klockformig huv som är unik för Södermanland.