Stäng fönster Laholm kn, HISHULT 4:28 HISHULTS KYRKA

Beskrivning
Hishults kyrka är belägen på en kulle i Hishults kyrkby. Kyrkomiljön utgörs av kyrka, kyrkogård, bårhus samt ett förråd. Nedanför kullen, söder om landsvägskorsningen ligger prästgården.
Kyrkan uppfördes 1902 efter ritningar av Adrian C Petterson och är A Pettersons sjunde och sista kyrka i Halland. Till skillnad från Vinbergs kyrka med fasad av råhuggen granit, vilken A Pettersson ritade två år tidigare, är fasaderna på Hishults kyrka putsade med dekorationer i tegel. Kyrkan är utformad i en för sekelskiftet typisk arkitektonisk stilblandning. De romanska stildragen, t.ex. i form av de trekopplade rundbågeformade fönsterpartierna, dominerar dock såväl interiört som exteriört.

Kyrkan kinggärdas av en kallmurad kvaderhuggen stenmur. Innanför muren löper en trädrad.
Mot parkeringen i väster finns runda smidesringar i stenmuren för fasttjudring av hästar. Rakt västerut finns en smidesgrind från år 1850, svartmålad. Grindparet hänger i runda kolonner av granit en lika grind och stolpar finns i nordvästra hörnet (till den äldre kyrkogårdsanläggningen.) En grusad gång leder från västra entrén , fram och runt kyrkan. En grusad gång löper efter västra muren i nordsydlig riktning.

Från norra entrén löper en grusad gång i nordlig riktning till den andra kyrkogården. Inom den andra kyrkogården löper trädrader på ömse sida om gången. Också den andra kyrkogården kringgärdas av en kallmurad stenmur.

Gravvårdarna ligger på såväl den äldsta som den andra kyrkogården i huvudsak i nord-sydlig riktning.

Gravvårdarna är gräsbevuxna men ett fåtal gravvårdar med stenkant och grusfyllning förekommer.

Bårhuset ligger nordöst om kyrkan. En låg putsad byggnad avfärgad i vit kulör med sadeltak (betongpannor svarta) och entré från söder. Norr om kyrkan ligger en vaktmästeribyggnad med stående lockpanel, röd kulör. Den yngsta kyrkogården ligger öster om kyrkan.