Stäng fönster Laholm kn, RÄNNESLÖV 1:24 M.FL. RÄNNESLÖVS KYRKA

Beskrivning
En rektangelformad kyrkogård har sedan 1100-talet troligen funnits vid kyrkan. Den var bredast mot söder. Ränneslöv är en fornlämningsrik bygd och kyrkan ligger inom ett gravfält med gammal forntida bebyggelseområde med fornminnen samt synliga och borttagna gravhögar från bronsåldern. Fynd av härdgropar, krukskärvor och flintyxa tyder på att här har funnits boplatser bl.a. även under järnåldern. Vid östra kyrkogårdsmuren norr om kyrkan har legat en gravhög, som togs bort vid odlingsföretag troligtvis vid 1870-talet enligt kyrkoherde P. Settergren.

Kyrkogårdsmuren uppfördes troligen på medeltiden. Muren behövde underhållas eftersom den skyddade mot intrång från kreatur och vid visitationen 1788 anmärktes det på att murarna måste läggas om och man behövde mura en ny kyrkogårdsport. Det var vanligt med en port åt varje väderstreck men i Ränneslöv fanns år 1670 endast tre portar (väster, öster och söder). Eftersom det inte fanns någon bebyggelse i norr ansågs det inte behövas någon port där.

Kyrkogården utvidgades troligen första gången 1853. Samtidigt lade man om den befintliga kyrkogårdsmuren och en ny kallmurad naturstensmur runt det nya kyrkogårdsområdet anlades. Trädkransen runt kyrkogårdsmuren består av alm, höstkastanj och lind. Kyrkogårdens planform är rektangulär där kyrkan ligger i södra delen med koret i öster. Runt kyrkan ligger också de äldsta kvarteren med de äldsta vårdarna (kv. 1-3 och 6). Marken är plan och gräsbevuxen. Utvidgningen av kyrkogården har hela tiden varit norrut och kvarteren 1-3 och 6 är osymmetriska medan de andra kvarteren består av symmetriska rektanglar. Med kyrkan som mittpunkt går en mittaxel/grusgång med trädallé norrut samt gångar går västerut och österut från kyrkan. En korsande andra mittaxeln löper i öst/västlig riktning i nedre norra delen av kyrkogården. Ytterligare en grusgång/tvärgående axel löper i norra delen av kvarter 5 och 8.

Kyrkogården är indelad i 8 kvarter samt ett stort kvarter i norra delen som har benämningen 0-700 och A-G. Längs bort i nordöstra delen ligger också en minneslund.

Utvidgning nr 2 skedde i samband med kyrkobygget 1870-1872. Man rev den dåvarande norra muren och förlängde kyrkogården parallellt med kyrkogårdsmuren norrut (kv. 4, 5, 7 och 8). 1915 utökade man kyrkogården återigen åt norr och förlängde kyrkogården parallellt med den gamla norrut (0-700 och A-G). Det område som idag är parkering i öster och innehar en ekonomibyggnad planlades också vid denna tidpunkt.

Närmast kyrkan ligger många stora monumentala stenramsgravar. Den vanligaste stilen är stående, höga obeliskformade vårdar från 1850-talet fram till tidigt 1900-tal som är helt eller delvis polerade. Vanligt är också att vårdarna har sadeltak-, pyramidformade eller välvda överdelar. De är tillverkade i svart, grå eller rosa och röd granit. Den äldsta vården finns i kvarter 1 och är en röd granitvård från 1839.