Stäng fönster Aneby kn, ASKERYD 3:1 ASKERYDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är på alla sidor omgiven av kyrkogården. Söder om kyrkan står en fristående klockstapel från 1738. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad stenmur med huvudingång längs östra sidan. Huvudingången med smidda grindar vetter mot ett kyrktorg nordost om kyrkan. Vid torget står även en fd skolbyggnad, uppförd 1882 av trä och reveterad. Skolbyggnaden ersatte en äldre skola som på 1880-talet flyttades till sin nuvarande plats i kyrkbyn. Söder om kyrkan och på andra sidan vägen finns grunden till kyrkstallarna kvar. Mittemot finns grunden från den så kallade Gatstugan, en fd fattigstuga.

Askeryds kyrkogård har medeltida kontinuitet, de äldsta delarna av kyrkogården motsvaras av de östra och de södra kvarteren. 1856 utvidgades kyrkogården mot norr och kyrkogården har sedan dess haft sin nuvarande utsträckning. Omkring 1960 ändrades främst de norra gravkvarteren från grusgravar och ett mer förgrenat gångsystem till nuvarande system med gravrader längs rygghäckar och utbredda gräsmattor. Även övriga kyrkogårdens grusgravar har sedan dess helt och hållet såtts igen med gräs, liksom gångar inom kvarteren.
Askeryds kyrkogård omges av en kallmurad stenmur av kluven gråsten, och innanför denna växer en ofullständig trädkrans av främst lönn, troligen från 1900-talets början.

Kyrkogården präglas idag av relativt jämbördiga kvarter där förnyelse av gravar har skett kontinuerligt under en lång tid och jämnt spritt. Område A skiljer sig främst genom något mindre och enklare vårdar samtliga placerade utmed rygghäckar. Kvarter B är det mest särpräglade kvarteret med en sammanhållen karaktär uppbyggd av ett flertal monumentala gravvårdar. Kvarter C och D har en mer obestämd karaktär med större variation av gravvårdar av olika karaktär och ursprung. Väster om kyrkan står ett gravkor från 1700-talets slut som idag används som bårhus, och söder om kyrkan står en klockstapel från 1738.