Stäng fönster Gislaved kn, STENGÅRDSHULTS PRÄSTGÅRD 3:1 STENGÅRDSHULTS KYRKA

Beskrivning
Träkyrkan ligger med koret åt öster, på en terrassering i den centrala delen av en åt söder sluttande, rektangulär kyrkogård. Kring kyrkogården löper, utom i söder, ett brunt trästaket med poster av tuktad granit. Dessa vilar i väster och öster på stödmurar. I söder är en hög stödmur av huggen gråsten, på vilken är en barrhäck. Arrangemanget härrör sannolikt från 1898 då kyrkogården fick sin nuvarande utsträckning. Staketet har tre ingångar, en i väster mitt för kyrkporten, en i norr och en i öster. Alla kantas av fyrkantiga granitstolpar med toppig form. Den i norr har en pargrind av brunt trä. Nedanför denna finns vid kyrkan en gråstenstrappa med sentida räcke av obehandlat trä. Från de andra två öppningarna löper raka grusgångar fram till kyrkan och omsluter denna. Nordväst om kyrkan står en klockstapel. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. Längs staketet i väster står två gjutjärnskors från 1800-talet och två gravstenar från 1600-talet. I söder finns flera gravar från förra sekelskiftet. Grusgravar saknas helt.
ÄLDRE KYRKA - Den gamla kyrkan var timrad och bestod av långhus med smalare rakt kor och sakristia. Denna var kraftigt ombyggd 1769 men hade sannolikt medeltida ursprung. Ett torn restes 1894. Kyrkan brann 1907. Bl.a. predikstol och altartavla räddades och finns nu i nya kyrkan.