Stäng fönster Gislaved kn, ÖRERYD 12:1 ÖRERYDS KYRKA

Beskrivning
Timmerkyrkan ligger med koret åt öster i den västra hälften av en rektangulär kyrkogård. Kyrkogårdens östra del tillkom 1927. Kring kyrkogården löper en kallmur av gråsten från 1800-talets andra hälft, vilken bildar stödmur i söder. Mot bygatan i norr och in mot kyrkogården i öster är stenen huggen. I nordväst är en smidd pargrind, skänkt 1850 av Nissafors bruk. De fyrkantiga grindstolparna är av granit, liksom ett par trappsteg. I öster kantas muren av en lövträdsrad. Kyrkogården genomkorsas av några rätvinkliga grusgångar som vittnar om förra sekelskiftets ideal. Längs västra muren står fem vittrade och trasiga gravstenar från 1700-talet lutade. Framför dem står fyra järnkors från 1700- och 1800-talet, varav två är resta över hammarsmeder på Nissafors bruk. I det nordvästra hörnet är en grusgrav med porfyrvårdar och nygotiskt gjutjärnsstaket. Söder om denna står den medeltida kyrkans altarskiva av gråsten med inhuggna kors. Den är stöttad av fyra granitstolpar. Kyrkogårdens övriga gravar ligger i nord-sydliga rader. Bland dessa märks fem gjutjärnskors från 1800-talet. I kyrkogårdens sydvästra hörn är en mindre bod, dold bakom barrträd.
ÄLDRE KYRKA - Den föregående kyrkan var en sannolikt medeltida timmerkyrka utan torn. 1738 blev den utdömd. Dess altarskiva står på kyrkogården.