Stäng fönster Valdemarsvik kn, GRYT 1:1 GRYTS KYRKA OCH SANKT OLOFS KAPELL

Beskrivning
Under medeltiden uppfördes det en stenkyrka helgad åt S:t Olof. Dess byggnadshistorik är oklar men enligt en rekonstruktion hade den rektangulärt långhus med rakslutet kor och blev senare tillbyggd med sakristia i norr och ett vapenhus framför sydportalen. I samband med byggandet av en ny kyrka 1798-99, revs den gamla kyrkan bortsett från sakristian som idag används som kapell. Den nya kyrkan byggdes i nyklassicistisk stil av byggmästare Berg efter ritningar av stifts- och länsbyggmästaren Casper Seurling. Långhuset är rektangulärt med tresidigt avslutat kor i söder, sakristia mitt på östra långsidan och torn med lanternin i norr. De vita fasaderna är spritputsade, sadeltaket är tegeltäckt och tornhuven är spånklädd. Inredningen har tillkommit successivt och präglas framför allt av det tunnvälvda taket, Pehr Hörbergs altartavla från 1802 och Pehr Zacharias Strands orgel från 1835.

Kyrkogården är indelad i en äldre och en yngre del placerade på var sida om en liten väg. Den äldre kyrkogården är en av de få bevarade gruskyrkogårdarna i länet och tillhörde ursprungligen den gamla, medeltida kyrkan. Då den nya kyrkan byggdes öster om vägen fortsatte man att begrava på den gamla kyrkogården som fortfarande används tillsammans med den nyare delen från 1966. Den är anlagd öster om dagens kyrka, nedanför en brant slänt, och utgörs av gräsmattor indelade med låga häckar.

På den äldre kyrkogårdens norra del finns S:t Olofs kapell, vars ursprungliga delar utgör den gamla kyrkans sakristia. För beskrivning se Kyrkobyggnaden.

Vid kyrkogårdens västra gräns finns ett gravkor över von Feilitzska familjen, troligen uppfört före 1760. Koret har en kvadratisk plan, vita slätputsade fasader med markerade hörn och lisener, skifferklätt topptak och en rundbågig dörröppning med en svart plåtklädd dubbeldörr.

En fullständig beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.