Stäng fönster Valdemarsvik kn, GRIFTEGÅRDEN 1 M.FL. VALDEMARSVIKS GRAVKAPELL

Beskrivning
Valdemarsvik har tillhört Ringarums socken och bildade egen församling först 1919. Då avståndet var långt till Ringarums kyrka valde man att på frivillig väg samla medel till byggandet av en kyrka. Kyrkan ritades och byggdes av byggmästare E Schutz från Norrköping mellan åren 1875-77. Den är uppförd i tegel med brant sadeltak, vitputsade fasader och nygotiska detaljer. Kyrkan som ursprungligen saknade torn blev 1905 försedd med ett sidoställt torn ritat av Karl Flodin, stadsarkitekt i Norrköping, ånyo bekostat genom en frivillig insamling. Genom en stor donation av läderfabrikören Lundberg möjliggjordes en omfattande renovering av kyrkorummet 1917 ledd av arkitekten Axel Lindegren från Stockholm då större delen av den nuvarande inredningen tillkom. Vid en genomgripande restaurering utförd av ingenjör Ture Jangvik 1975-77 ombyggdes östpartiet och en ny sakristia tillbyggdes.

KYRKOPARKEN
Kyrkotomten som utgörs av en brant sydsluttning var inte lämplig som begravningsplats utan stod länge som gärde. I samband med församlingshemmets byggande ordnades tomten som kyrkopark efter ritningar av Carl Rydell. Det utfördes som reservarbete under den rådande arbetslösheten 1936. Parken blev terrasserad i fyra nivåer som utgörs av häckar, rabatter och gräsmattor. En mittgång med trappor och en fontän delar parken i två halvor. En låg mur finns runt kyrkparken som inramas av bl a kastanjeträd. Vid kyrkans ingångar har lagts plattor. Norr om kyrkan är marken besådd med gräs. En parkeringsplats finns väster om kyrkan.

En begravningsplats med tillhörande kapell utformad av arkitekten Sigurd Lewerentz anordnades 1917 vid den sk Tegelhagen ca 500 m väster om kyrkan. En beskrivning och historik av begravningsplatsen och kapellet redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.