Stäng fönster Kungsbacka kn, GÄLLINGE 4:5 GÄLLINGE KYRKA

Beskrivning
Öster om kyrkan, alldeles utanför kyrkogårdsmuren, ligger en liten sjö/tjärn. Väster om kyrkan ligger en asfalterad parkering. Nordväst om kyrkan ligger församlingsgården, en avlång byggnad med sadeltak belagt med svart, enkupigt, betongtegel. Fasaderna är klädda med en stående lockpanel och täckmålade i röd kulör. Fönsterbågarna och fodren är täckmålade i svart kulör. Öster om kyrkan ligger en äldre bod med stående panel avfärgad i röd kulör. Landskapet söder om kyrkan är ett flackt och öppet odlingslandskap.

KYRKOGÅRDEN
Gällinge kyrka kringgärdas av en kallmurad skalmur av natursten. Vid västra entrén är stenmuren rundad mot öster och här sitter ett grindpar av smide i raka, fyrsidiga, stenstolpar. Innanför stenmuren växer en trädrad av hamlade träd. Två större hamlade träd står på ömse sida framför kyrkans västra entré och norr om kyrkan finns två större buskar. Låga buskar avskiljer gravvårdarna från varandra, för övrigt förekommer ingen högre växtlighet. En senare kyrkogård har anlagts söder om kyrkan år 1991, efter förslag upprättat av Johan Eriksson, Borås 1988 (rev 1990). Även denna (avsedd för 250 kist- och 48 urngravar) kringgärdas av en kallmurad skalmur av natursten, dock med något större stenar än i den äldre. Till den yngre kyrkogården finns en grindpar av smide i nordvästra hörnet. Kyrkogårdarna nås även via entréer från söder.

Inom den äldre kyrkogården är gångarna belagda med relativt fyrkantiga skifferplattor. Gravvårdarna ligger i östvästlig riktning. Gravvårdar av sten dominerar, ett fåtal gravvårdar med stenkant och grusfyllning förekommer för övrigt är kyrkogården gräsbevuxen.