Stäng fönster Askersund kn, ASKERSUND 1:96 SOFIA MAGDALENA KYRKA

Beskrivning
Sofia Magdalena ligger på en mindre kyrkotomt som sluttar åt sydväst. Kyrkotomtens västra del framför tornet består av en grusad plan med kvadratiska flygelbyggnader i södra respektive norra hörnet, vilka uppfördes samtidigt med kyrkan. Flyglarnas västra fasader går i liv med Storgatan, som löper väster om kyrkan och som avgränsar kyrkomiljön. Mellan flygelbyggnaderna leder en stentrappa upp till den grusade planen. Den norra flygeln uppfördes som skolhus (1777) och den södra som fattighus och hospital (1778). Flyglarna är identiska med varandra, uppförda i två våningar med tälttak, putsade fasader avfärgade lika kyrkan och med ingångar från öster. Flyglarna används idag av församlingens administration.

På kyrkans norra sida finns främst en asfalterad parkeringsplats och en bred grusad gång längs med kyrkans norra fasad. Från parkeringsplatsen leder en bred gång av råhuggen kalksten fram till kyrkans norra entrédörr. För övrigt utgörs kyrkotomten av en gräsbevuxen naturtomt med inslag av lövträd och buskvegetation, delvis med berg i dagen. Öster om sakristian är det en markant nivåskillnad till en nedanförliggande fotbollsplan.

Kyrkor i Örebro län; Estrid Esbjörnson 2000, Inventeringstillfället 2008